КАСКЕТ VS КРИПТО

 


“Никви мутри не сме ние” ми беше заявил навремето един дебеловрат новобогат първобитник, малко след като беше посетил Москва за пръв път. “Отивам, братми, да разваля сто доларова банкнота на чейнджа - за дребни да имам… и оная ми вика - ми то тва си е дребно”. 


Много беше впечатлен от размаха на руските мутри, естествено. Все още им дишаме праха, това е безспорно. Но за днешните нашенски мутри има и по-голям ужас. Появиха се съвременни тарикати, които правят пари по начин, който те изобщо не разбират. 


Целуващите имагинерния пръстен на Бойко са класици. За тях кинтите шумят, миришат и имат нужда от ластик. Отчитащите се нагоре по веригата мафиоти носят пачки, увити в хартия, нахвърляни в сак. Навремето дори машинки за броене нямаше.


В началото на 90те едни мутри ми даваха да им продавам цигарите на сергия. Като им се отчитах, идваха да взимат парите с един кльощав младеж, мъкнеха го навсякъде. Сядаше той на пода по турски, те изсипваха хартията с овързаните пачки пред него и той почваше да брои, с наплюнчени пръсти. Опитвах се да следя с очи пръстите му, но беше невъзможно - хвърчаха по банкнотите като мръсни малки юсеинболтчета. Момчето това работеше - броеше кинти. 


Днешните български мутри продължават да вярват на хартията, не само за изборните си резултати. Тяхното богатство наистина минава през нощни шкафчета, килери, багажници. Когато трябва да се носи до банката понякога се товари и на правителствени самолети, маскирани като хранителни пратки за ОАЕ. Там вече ценните хартийки се складират в сигурни подземия. Ако искаш да си пипнеш парите - ей го къде е Дубай. Може и фурми да си докараш, със същия самолет.  


А новите тарикати правят точно обратното. Те бягат от хартията, защото обичат да създават илюзия за пари. Тези от NEXO са дяволи от нов вид и старата гвардия на хитреците у нас просто не знаят как да “им хванат спатиите”. Затова двубоят “каскет VS крипто” е с предизвестен край.


Сблъсъкът между тези две поколения тарикати у нас може би ще сложи началото на необходимото национално земетресение, който ще ни извади от 90те. За съжаление, отново за наша сметка. 

Коментари

Популярни публикации