ФРИЙК ШОУ МЪСТ ГОУ ОН


Съчки събирам. Пръчки набирам.Гледам и не вярвам на слепоочията си.
Няма да се опитвам да се правя на изкуствовед и да обяснявам недоумението си от липсата на каквито и да е естетически достойнства в някаква малоумна песен. Няма да ви приканвам да не гледате и новия смехотъп клип, в който лирическият герой играе едновременно гей, плейбой и малоумен. Аз самият гледах този клип. Гледайте го и вие. Препоръчвам ви го. Нека се посмеем, нека го споделим с всичките си приятели във фейсбук. Може дори да си затананикаме това кретеноидно припевче „Съчки събирам”. И няма защо да си мислим, че нещо не ни е в ред. Напротив, не ние пеем тази песен, нали така? Но ние я гледаме. За нас е направен този клип. За да го видим, да се смеем, да се хващаме за главата, да го сочим с пръст този юначен българин с влезли в дупето гащи и мисли. И други неща.
Единственото, което искам, е да сме наясно на какво се смеем. Смеем се не на текста, не на идиотското клипче. Смеем се на нечие унижение.
Защото Деян е всъщност един певец, който от години отчаяно се опитва да стане популярен, да привлече внимание. Човекът има глас, има слух, обича сцената.
И не е идиот.
Като неидиот, обаче, не го харесва никой. Година след година, така и не става онази звезда, която е искал да бъде. По едно време записва песен за икебаната с усещането, че прави нормална песен. Всъщност толкова нормално глупава, че години наред никой не я забелязва. Докато изведнъж решаваме да изтупаме от праха едно грозно заснето музикално предаване. И превръщаме една неопитна звезда в опитен идиот.
И Деян докосва с пръсти известността, която винаги е мислил, че заслужава...
За него това е реванш, макар и да жертва каквото е останало от достойнството му.
А за нас е повод да се порадваме. Че не сме като него.
Някой да иска съчките, които събрах? Мен малко ме е гнус от тях.



.

Коментари

wattie каза…
Не се плаши - нещата не са се променили откакто свят светува. Спомни си какво си чел за забавленията по време на Римската Империя, Средновековието... Същата работа под друга форма. Психологията отдавна е разгадала проблема - той се корени в първични човешки чувства. Няма смисъл да се борим срещу самите себе си. Приемаме и вървим напред с това, което имаме!

Популярни публикации