Огледалото Пеевски.



Един незнаен войн на пиар-фронта вкара в хлътналите устни на Пеевски фразата, че е успял мъж на 33 и будната ни онлайн глутница избухна в гняв. Справедливо сякаш. Но защо се изненадахме?
Последните 20на години родният индивид постепенно, уверено и почти закономерно избяга от ролята си на послушен социално равен идиот. Откъснат от разпадналото се стадо, българинът придоби нещо, което нямаше преди – цел за лична реализация, при това в битка с останалите. Този социален сблъсък обикновено по-лесно ражда жертви. Оцелелите се броят на пръсти. В нормалните географски ширини тази битка продължава столетия. Но ние нямахме време. Невръстно в свободата си, обществото ни някак припряно излъчи своите победители. И те станаха символите на успеха, моделите за подражание, мечтаните шаблони.
Ако искаш да си красива жена – трябва да си глупава. Спри да четеш след като научиш азбуката, вкарай силикон в изпъкналите си части и участвай в конкурс за красота. После позиционирай правилно продукта си в подходящото легло и вече можеш да ставаш на 16.
Ако пък искаш да си красив мъж – първо си купи потник. Останалото е въпрос на анаболи.  
Ако искаш да имаш пари – те трябва да се натрупат бързо. Първият милион е на една ръка разстояние, а и никой не пита откъде е. Освен това ако си богат – значи не работиш. Богатите по цял ден киснат по кафенета, ресторанти и спа-хотели.
Ако искаш да си известен – участвай в телевизионно реалити. Ако искаш да си истинска звезда – участвай в още едно телевизионно реалити.
Ако, обаче, искаш да си богат и известен едновременно – по-добре влез в политиката. Честито и не си губи времето. Имаш четири години на разположение.
Ми това е. Може би подражанието ни е наследство от маймуните. Пеевски прилича на съвсем друго животно и всъщност няма никаква връзка между това изречение и предното. По-скоро искам да кажа, че не ме е страх от това, че Пеевски прилича на нещо. Страх ме е, че много от българите искат да приличат на Пеевски. И ако затова трябва да обвинявам маймуните – ок тогава.
Маймуни, мразя ви. 







.

Коментари

Популярни публикации